Hlavní architekturaAlston Court, Suffolk: Živý pohled na Tudora žijícího ve velkém měřítku

Alston Court, Suffolk: Živý pohled na Tudora žijícího ve velkém měřítku

Dřevěný obklad ze 16. století. Kredit: © Paul Highnam / Country Life Picture Library
  • Nejlepší příběh

Jeden z nejdůležitějších pozdně-středověkých obchodních domů v zemi spadá pod kontrolu Johna Goodalla. Fotografie Paul Highnam.

V pozdním středověku udělil oděvní průmysl Naylandu docela výjimečnou prosperitu. V roce 1522 bylo ve skutečnosti hodnoceno jako 22. nejbohatší město v království. Jako odkaz tohoto bohatství se zde zachovala vynikající kolekce domů z dřevěných rámů. Mezi nimi je jedna málo známá budova národního významu.

Alston Court stojí v srdci vesnice, přes úzký pruh od kostela (kaple lehkosti až do Nayland byl definován jako nezávislá farnost v roce 1782). Integruje to, co byly dříve dvě odlišné vlastnosti. Jejich hlavní se vyvinul kolem tří stran centrálního nádvoří, které bylo na jih uzavřeno mnohem skromnějším domem. Jak je tomu často u budov s dřevěným rámem, látka byla postupem času upravena. V posledních letech bylo prostřednictvím výzkumu historika architektů Leigh Alston, inspirovaného vášní pro budovu a shodou okolností jeho jména, možné rozvinout vývoj celého komplexu (i když jména odpovědných vlastníků zůstávají tantalizačně) temný).

Příběh současné budovy začíná koncem 13. století, kdy byl postaven dům s předsíní na jižní straně tržiště. Toto významné postavení v obci zdůrazňuje relativní význam majetku. Stejně tak se nachází mezi farním kostelem a dvorním Knollem, místem hradu, o kterém bylo známo, že bylo obsazeno mezi 11. a 13. stoletím. Není proto nemožné, aby dům nějakým způsobem sloužil jako nástupce hradu, snad jako sídlo správce pro jeho nepřítomné pány.

Impozantní sál, postavený kolem roku 1410. Vzdálená místnost byla otevřena a schodiště bylo vloženo v roce 1902. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Jediným dochovaným fragmentem z této první budovy je rám průřezu, který obsahuje servisní místnosti na dolním konci haly. Jeho neobvykle masivní trámy a archaické rámování, které zahrnuje břišní klouby a procházející rovnátka, svědčí o tom, že byl postaven ve 13. století. Ty se porovnají s těmi z nedalekého Abbasova sálu, Great Cornard, který zahrnuje dřeviny vytěžené v roce 1289.

Je tedy známkou architektonických ambicí, že rozsah služeb - utilitární budova - má rozpětí 19 stop. Může se jednat o nejstarší v podstatě neporušená dvoupatrová křižovatka s rámem ze dřeva s vyčnívajícím nebo jettovaným štítem v zemi. Mola byla poprvé dokumentována v Londýně ve 12. letech 20. století, ale jinde přežívají pouze fragmenty srovnatelných příkladů.

Přidružená hala ze 13. století je nyní ztracena, ale obrys její nízké a široké střešní štíty je viditelný ve zdi servisní oblasti. Takové proporce - stejně jako vykopávky v roce 2003 - ukazují, že hala byla vnitřně rozdělena arkádami jako kostelní loď a vyhřívána centrálním ohništěm umístěným asi 3 metry pod moderní úrovní terénu. Hala musela mít přidruženou sadu stahovacích komor, ale nic z toho nezůstalo.

Skvělá hlava komory a monogramovaný štít s korunou. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

V roce 1410 byla hala ze 13. století smetena a nahrazena stávající. Nová budova byla v rozporu se změnou módy vyšší než její předchůdce a byla navržena bez uliček. Složitost a rozsah jeho otevřené dřevěné střechy podtrhly status majitele. V tomto případě je vnitřek překlenut vazebním paprskem, který podepírá korunkový sloup s kapitálem a základnou.

Vstup do interiéru umožnily dva protilehlé boční dveře v těle haly. Tyto a masové a spížové dveře ze servisní oblasti byly pravděpodobně stíněny z hlavního prostoru místnosti dřevěnou přepážkou, i když nezůstala žádná stopa (pravděpodobně pohyblivá). Neexistuje žádný důkaz, že hlavní vchod do haly byl zakryt verandou. Místo toho byla podle místní úmluvy možná vstupní oblast ohraničena volně stojícími sloupy na ulici.

Ve stejné době, kdy byl nový sál postaven kolem roku 1410, byl za jeho pódium přidán křížový výběh, pravděpodobně obsahující ložnice a stahující byty. Pro sjednocení vzhledu budovy z ulice byl mezitím přestavěn protějšek štítu ze 13. století na opačném konci haly. Vnitřní uspořádání tohoto nového domácího sortimentu, který částečně přežije, bylo zakryto dalším - a nejdramatičtějším - kola změn v budově.

Halberdier v salonu. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

V desetiletí na obou stranách roku 1520 byly hala a místnost za pódiem reestivovány společně se zbytkem fasády. Mezitím, prolomený převážnou částí domácího dosahu 15. století, byl nový dvoupodlažní blok nečekané, ale intimní nádhery vyvýšené nad suterén. Toto zahrnuje dva skvěle zachovalé interiéry, každý zahřátý ohněm a původně spojený schodištěm; snad salón v přízemí a velká komora (zábavní komora, která se pravděpodobně zdvojnásobila jako hlavní ložnice) zakrytá stropem ze dřeva.

Stěny nové budovy byly položeny z cihel a struktura je neobvykle hustá se dřevem, což dokazuje, že se na práci zbyly peníze. Je zajímavé, že ve formě nadbytečných kolíkových otvorů vyvrtaných do rámu je zřejmé, že podoba oken ve dvoře byla během výstavby upravena. Neméně názornou ukázkou jeho bohatství je řezba, která zachycuje mnoho dřevin obrácených na nádvoří.

Některé z těchto řezbářských prací, jako jsou výlisky z rolet a svitkové dekorace oken a stropních trámů, jsou typické pro období a region. Zahrnuje postavu halberdiera v salonu (motiv nalezený na národní úrovni v domácích interiérech asi v roce 1500; současný malovaný příklad přežije v Shandy Hall, North Yorkshire, například) a dvě energicky vyřezávané hlavy, blízké životní velikosti, v velká komora.

Jedna ze dvou velkých a drsně vyřezávaných hlav ve velké komnatě. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Ostatní prvky nejsou vůbec zjevně paralelní, zejména okouzlující list propletený se zvířaty a postavami hlavních horizontálních prvků zevnějšku. To se podobá okrajové výzdobě francouzských tištěných knih vyrobených pro anglický trh v Paříži od konce 15. století. Takové publikace, zejména mnoho vydání Knih hodin, které produkovali Philippe Pigouchet a Simon Vostre, se v Anglii těšily rozšířené popularitě a je docela možné, že jeden takový svazek, který vlastní čtenář díla, sloužil jako vzor pro tento řezbářství.

Kdo však vlastník mohl být, zůstává nejistý. Odpověď slibuje výjimečná sbírka zářivě zbarveného (a odpovídajících) heraldického skla, které se nyní soustředilo v hale a sousedním salónku. Ve skutečnosti, jak dokázal Edward Martin ve sborníku Archeologického ústavu Suffolk (2017), vyvolává více otázek, než odpovídá.

Martin rozdělil sbírku do dvou stylisticky odlišných sad panelů (jsou zde také některé nádherné lomy z čirého skla zobrazující ptáky). Sňatky oslavované sklem se týkají především rodin sekundárních společenských hodností s vazbami na Norfolk. Vedou však do historického labyrintu, kde je dokumentace příliš jednoznačná pro jakoukoli jistotu asociace. Mohlo by však, s některými matoucími zvraty a obraty a heraldickým skokem víry, potenciálně zdůvodnit spojení práce s rodinami dvou bohatých naylandských šatníků - John Payne (d.1526) nebo Thomas Abell (d.1524).

Nádvoří znázorňující vložení cihel a dřeva asi 1520, s vyřezávanými trámy. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Ta se jeví jako zvláště atraktivní, protože štít ve velké komoře (spojený s přizpůsobením strukturálního rámu, ale jistě originální), nese monogram překonaný korunou. Tento poslední detail je však vhodný pouze pro královské nebo nebeské postavy.

Vylučuje proto jakýkoli odkaz na oděvní látku, ať už je bohatá (a pro kterou by byla značka obchodníka vhodnější). Tajemství sponzorství tedy zůstává. Pan Alston věří, že monogram je slovní hříčka na symbolu „Láska dobývá vše“ (jak je popsáno v brožuře Chaucerovy Priorky), v kombinaci s Abel a Anne - jménem vdovy Thomase Abella.

Pravděpodobně ve spojení se změnami v domácích prostorech došlo k dalším změnám v budově také na počátku 16. století. Rozsah služeb 13. století byl prodloužen o vytvoření dílny a úložného prostoru. Z uspořádání trámů v jedné části nástavce a skvrny kouření se zdá, že jedna část rozsahu byla vnitřně otevřena celou výškou budovy, případně pro umístění vyhřívané umírající kádě. Během tohoto období byl postaven malý dům, nyní začleněný do zadní části nemovitosti.

Alston Court z ulice. Hala je ve středu, obrácena na tržiště s vesnicí, se servisním rozsahem 13. století vpravo. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Koncem 16. století byl oděvní průmysl v úpadku a stejně tak i bohatství domu. Ve třicátých nebo třicátých letech 20. století byla jeho přední pozice na trhu částečně uzurpována novým domem postaveným před ním - evidentně se snížila autorita a postavení majitele. Brzy nato je dům poprvé bezpečně identifikován v vůli 1606 jedné Andrewovy farnosti. To se pak nazývalo Ženichy, což zase naznačuje dřívější spojení s rodinou Williama Grooma (d.1475), dalšího bohatého šatníka. To bylo ještě obsazené panem farností v 1674, když to bylo vyhodnoceno pro šest krbu v Hearth daňovém přiznání.

Některé přežívající fragmenty vnitřní výzdoby lze pravděpodobně připsat farní rodině. Za malovaným salonkem byla nalezena část malovaného plátna, nyní zachovaná. Toto obložení bylo instalováno podle zapsaného data v roce 1630. Možná je látka, velmi vzácný přežívající fragment levné domácí dekorace, coevalská. Ve velké komoře jsou také fragmenty nástěnné malby znázorňující obklady, což je běžný dekorativní předmět ve středních domech v regionu.

V roce 1768 se dům dostal do vlastnictví rodiny Alstonů, kteří dali majetku své známé moderní jméno. Pozoruhodná řada portrétů pastelových rodin (stejně jako obrázek hospodyně) od umělce Beestona Coyteho (d.1775) přežila v domě donedávna. Byli odkázáni do muzea Ipswich, ale nejsou zde vystaveni - možná by měli být vráceni na zapůjčení ">

Heraldické sklo v salonu, každý štít držený rukou vycházející z oblaku. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Alstonové vlastnili dům po další dvě století, ale mnoho z jejich kumulativních změn v jeho struktuře bylo smeteno při hlavní obnově, kterou začal v roce 1902 dr. Edward Liveing ​​Fenn. Zdědil majetek od své mateřské tety, posledního přímého potomka Alstonů, kteří zde žili 90 let. Před prací doktora Fenna byla střecha haly zakrytá a mnoho oken na nádvoří bylo omítnuto. Dům byl však známý starověkem a dostatečně ceněn pro to, aby bylo Tudorovo křídlo posíleno železem asi v roce 1880.

Pod vedením architekta Charlese J. Blomfielda, který napsal jeho restaurování v Architectural Review (1907), byla textilie svléknuta zpět a rekonstruována v mnohem své současné podobě. Blomfield uspořádal tudorovské sklo ve své současné konfiguraci a na východ od domu přidal kuchyňské křídlo s místnostmi pro služebníky. Interiér, když ho opustil, a velmi odlišná historie jsou zaznamenány v Country Life, 19. července 1924.

Velká komora s hlavňovým stropem. Tento bohatý pokoj by byl zábavním prostorem i ložnicí. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Alston Court byl prodán rodinou v roce 1968 a od té doby prošel několika rukama. Jeho současný majitel, který nemovitost získal v roce 2013, shromáždil nábytek vhodný pro interiér, restauroval některé jeho umělecké a řemeslné prvky a aktivně propagoval studium budovy. Výsledkem této péče je nejen to, že si můžete vychutnat atmosféru tohoto výjimečného přežití, ale pochopit ji více než kdykoli předtím.


Kategorie:
Plas Cadnant, Ostrov Anglesey: Místo, kde vládne srdce
Alan Titchmarsh: „Hollywood-A-listers“ rostlinného světa jsou vybíraví, vybuchlí - a naprosto neodolatelní