Hlavní architekturaCapheaton Hall, Northumberland: Oživení venkovského domu, který se těsně vyhnul demolici

Capheaton Hall, Northumberland: Oživení venkovského domu, který se těsně vyhnul demolici

Pohled z jihu Credit: Paul Highnam / © Country Life Picture Library
  • Nejlepší příběh

Jak vysvětluje John Goodall, dům, který se po druhé světové válce těsně vyhnul demolici, byl postupně oživen rodinou, která ji obsadila. Fotografie Paul Highnam.

Zářením, které bylo vypracováno 9. prosince 1667, byl zedník Robert Trollope smluvně „vyroben a postaven rám a postavit… jeden nový dům… pro použití… sira Johna Swinburna“ v Capheaton. Měl být postaven „blízko k zemi nebo na místo, kde nyní stojí jedna stará budova nebo hrad“, a měl kanibalizovat materiály z této středověké budovy.

Swinburnes, k jehož potomkům tento dům stále patří, se zmocnil Capheaton v roce 1270, po kterém se usadili uprostřed úzce spletené skupiny rodin, které ovládaly politické a vojenské bohatství skotské hranice. Po reformaci zůstala rodina a její různé kadetské větve katolické, věrnost, která se během občanské války obrátila ke své dvojité nevýhodě, když trpěla v rukou nepřátelských skotských vojsk a parlamentů.

To ještě komplikovalo záležitosti, Swinburne byl zavražděn v únoru 1643. Jeho jediný syn, John, který přestavěl majetek v 1667, byl jen nedávno narozený (možná post-humous) k jeho třetí manželce.

Podle rodinné tradice bylo dítě odváděno do francouzského kláštera a, aniž by věděl o jeho rodičovství, bylo identifikováno jeho popisem rodinné mourovaté kočky a stříbrné punčové mísy. Jistě, při restaurování Karla II. V roce 1660 byl ve svých statcích potvrzen a 26. září povýšen na baronet.

Hlavní jižní dveře. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Nový dům byl však více než spontánním gestem, aby vyjádřil nově nalezenou důstojnost sira Johna. Již v roce 1652 se jeho strážci pokoušeli ohraničit podmínky nájemní smlouvy ve svůj prospěch a následující rok vyčlenili pro kojence Johna dřevo, aby „postavil svůj dům v Capheatonu“.

Pokud byl nový dům dlouho plánován, tak byl koncipován jako součást širšího oživení panství. Mezi rodinnými papíry přežívá „Kniha účtů monie lade ven pro buledinge a opravy New Towne začátek 15. června 1661“. Pravděpodobně se to týká rekonstrukce vesnice a identifikuje hrad jako zdroj materiálů. Shromáždění materiálů pouze dokončilo zříceninu této starobylé budovy ve službě obnově.

Robert Trollope, návrhář, byl svobodným zednářem poprvé nahraným v Yorku v roce 1647. V roce 1655 byl pozván do Newcastlu, aby postavil nový Guildhall a Exchange, což udělal za cenu 2 000 GBP podle návrhu dohodnutého v kartonovém modelu a, „podle nejlepších autorů nyní v angličtině“, důkaz o publikovaných pramenech, z nichž čerpal architektonickou inspiraci.

Dům z jihu v roce 1674, údajně zobrazující příjezd Lorainů ze sousedního Kirkharle. Tento pohled, pravděpodobně zasazený původně do obkladů, zobrazuje dům jako doplněný okny sloupků a zrezivělými pilastry stoupajícími do vyčnívající římsy „italské“ střechy. Formální zahradní prostory byly všechny zameteny. Ozdobné kamenné zdivo, včetně květin a slunečních hodin, se zdá být odlehčeno vápnovým mytím. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

V roce 1657 byl přijat do Newcastlu jako svobodník a usadil se v Gateshead. Se svým synem Henrym založil v roce 1675 regionální praxi, která zahrnovala několik domů a pracovala na pevnosti v Lindisfarne, což možná svědčí o zkušenosti vojenského inženýra v občanské válce.

Podle smlouvy - která musela být vypracována s odkazem na návrh nebo model - měl nový dům měřit externě 28 yardů o 20 yardů. Sklep vpředu, vytvářející 2ftový výstup do prvního ze tří pater, rozdělený do 18 hlavních místností, kromě chodeb a skříní.

Přední strana a boky byly popsány jako z broušeného kamene s „rezivými pilíři od přízemí k meddillyonům“. U vchodu do haly měla být veranda s „vírou“ nahoře, přístupná z jídelny. Balkon byl ohraničen „zástěnou dřevěných zvonic“. Zezadu měl být dům postaven z neřezaných „kamenných zdí“ a měla tam být věžička nebo zdvojnásobení („Reddoot“) vyčnívající 10 stop pro umístění „velkých schodů“. Celá koruna byla „italská střecha“ pokrytá břidlicí a vsazená dřevěnými okny.

„Hezká kamenná okna“ v hlavních podlažích měla mít železné nebo dřevěné tyče a křídla, podle toho, zda byla v budově vysoká nebo nízká, a zasklívala, jak řídil Sir John. Byly postaveny dvě vnitřní stěny a v každé místnosti měly být krby.

Přestavěna severní fronta. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Společnost Trollope se zavázala dokončit smlouvu do 11. listopadu 1669 a na oplátku sir John slíbil, že zaplatí 500 GBP na splátky. Na zadní straně odstavce jsou zapsány Trollopeovy potvrzení o přijetí, takže můžeme přesně sledovat pokrok.

14. ledna 1668 (ve starém stylu 1667) bylo za doručení smlouvy zaplaceno 30 liber a do 17. března byly na místě základy (základní kámen položený zedníkem Amosem Brownem). Přízemí nad sklepem bylo položeno 8. května a zdivo do 10. července dosáhlo výšky okna.

Další patro bylo zvýšeno 28. srpna a jeho stěny dosáhly úrovně příčky do 8. října. 8. listopadu byla celá konstrukce připravena na její střechu, která byla konstrukčně dokončena 14. července 1669. Střecha byla břidlicová a komíny byly vyvedeny ven do 7. října. Je zajímavé, že se nezaznamenávají příjmy za vedení a zasklení a závěrečná platba ve výši 20 GBP. 16. října syn Trollope, Henry, jehož přesná role je nejasná, také obdržel poslední splátku ve výši 20 liber, kterou mu dlužili podmínky smlouvy.

Stará kaple drží akcie pro značku životní styl značky Eliza Browne-Swinburne ibbi. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Z přežívající budovy je zřejmé, že práce na skořápce a její bohatý architektonický ornament postupovaly podle plánu. Pozornost se nyní obrátila do interiéru: 20. dubna 1674 se Peter Hartover (nebo Herthewer, jak se podepsal, evidentně Holanďan) a Robert Crosby z Londýna (jinak identifikovaný jako jeho zetě) dohodli „ihned po příjezdu z nich… v domě… [a] pracovníka, jako je kresba vápna nebo malování různých obrazů landskips kousky komínových desek nebo panelů z wainscotu v nebo kolem zmíněného domu podle pořadí a direktivy řečeného sira Johna… a dalších používat to nejlepší z jejich umění a dovedností “.

Pravděpodobný charakter jejich práce s imitačně mramorovým obložením a ozdobnými krycími krby lze odvodit z přežívajících současných schémat ( Country Life, 17. května 2017 ). Měli pracovat každý den od 6:00 do 18:00 na bolesti při srážce z platu 90 GBP ročně, který měl být vyplácen ve čtvrtletních splátkách (jejich muži George Phillipsovi bylo vypláceno 10 GBP). Stravování a ubytování mělo být poskytnuto na rok a Sir John souhlasil s tím, že pro ně najde „veškerou skladbu olorů a oylů“.

Přeživší účty ukazují, že cestovali z Londýna po moři do Newcastlu a dorazili do Capheatonu 23. července 1674, a že jejich nástroje a materiály byly rovněž dodány. Je na jejich rukou, že je třeba připsat velkolepý přežívající obraz domu. . Může to být jeden z několika takových pohledů v domě, protože alespoň tři další podobné obrazy přežijí a malíři předložili účty za cestování v Northumberlandu a Durhamu.

Během restaurátorských prací byla rodinná knihovna přestěhována do bývalé přední haly. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Sir John zemřel v roce 1706 a dům, který vytvořil, se brzy začal měnit. Jeho syn, Sir William, možná odstranil balkon, jak jeho matka doporučovala korespondenci. Poté jeho velký vnuk, Sir John, 4. baronet, v 50. letech minulého století přestavěl provozní budovy domu (včetně nových stájí a pozoruhodně účelově postavené kaple) a pravděpodobně také vymaloval halu a místnost nad ní, známý jako Stará kaple. Park byl také naturalizován a nádvoří zameteno do roku 1761. Během tohoto období rodina cestovala široce a užívala si mimořádnou šíři spojení.

Další důležité kolo změn následovalo po přistoupení sira Johna, 6. baroneta, v roce 1786. Zjevně netrpěl omezeními, která jeho ambice přiměla dlouhá rodinná příslušnost ke katolicismu. "Bylo absurdní, " napsal, "obětovat mou pozornost v mé zemi, své životní vyhlídky, odsoudit se k věčné bezvýznamnosti a zapomnění, za zásady, kterým jsem nevěřil, a obřady, které jsem nikdy necvičil."

Musel se do doby svého manželství 13. července 1787 přizpůsobit neteře vévody z Northumberlandu, blízkého spojence, který mu v roce 1788 poskytl kapesní křeslo Launceston vedle svého majetku ve Werringtonu v Cornwallu ( Country Life), 24. května 2017 ). Mezitím byl Capheaton přestavěn, aby seřízl postava v kraji.

Jídelna, dříve hala, se sádrokartonovým stropem z 18. století. Za obložením přežije zničená dveřní skříň z šedesátých let. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Jeho otec musel pohrávat s myšlenkou modernizace domu, protože nedotčené návrhy vypracované katolickým architektem Johnem Taskerem přežívají, stejně jako dopis ze dne 23. února 1788, od Taskera s vysvětlením jeho návrhů, které jsou nápadně podobné těm, které se skutečně uskutečnily. Matoucí, jak -
nikdy nebyl Tasker architektem zodpovědným.

Pravděpodobně kvůli své náboženské shodě - a možná povzbuzen vévodou ze Northumberlandu, který ho dříve zaměstnával - Sir John vyplatil Taskera a předal projekt newcastlovskému architektuře Williamovi Newtonovi. Podle Newtonových zákonů byly první kresby připraveny v dubnu 1788 a většina projektu byla dokončena do konce následujícího roku za zhruba 1 600 liber.

Newton otočil dům a přepracoval zadní část domu a budovy služeb jako impozantní nádvoří. Sklonil střechu dřívější budovy, zachoval si tři fasády, ale ořízl jí římsu. Interně vytvořil nové toplitové schodiště. Ke konci práce si Sir John uzavřel pojištění v nově rozšířeném domě a jeho obsahu za 4 000 GBP 25. prosince 1791, do té doby už byla jeho kariéra poslance již u konce.

Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Během strašidel invaze v 90. letech 20. století byl Sir John úzce zapojen do organizace milicionálních a dobrovolnických sil a dokonce projevil zájem zabránit falšování francouzských peněz. Tento poslední závazek byl pravděpodobně spojen s jeho náročným zájmem o umění - byl patronem JMW Turnera, Johna Sell Cotmana a Williama Mulreadyho. Ten, se kterým sdílel nadšení pro box, naučil své neobvykle nadané dcery kreslit a malovat.

Sir John, který zemřel v roce 1860, se aktivně podílel na zlepšování svého panství a přestavěl vesnici Capheaton a ve svém výzkumu povzbudil starožitníka Northumberlanda Johna Hodgsona. Příští století nebylo pro rodinu prosperující a dva po sobě jdoucí baronety se do majetku nedostaly, což se postupně zhoršovalo. Na vypuknutí druhé světové války byl Capheaton rekvizován armádou a ministerstvem zásobování. Možná to bylo později zbořeno, ale jediné dítě 8. baronetu, Joan - které po svatbě s Richardem Brownem v roce 1937 změnilo jméno na Browne-Swinburne, bylo rozhodnuto, že se v roce 1966 vrátí.

S 12 000 liber na reparační peníze obnovila ona a její manžel spolu se svým synem Johnem a jeho manželkou východní křídlo. Následovaly další velké výplně, z nichž každá regenerovala část domu před zničením.

Jídelna, dříve hala, se sádrokartonovým stropem z 18. století. Za obložením přežije zničená dveřní skříň z šedesátých let. Paul Highnam / © Country Life Picture Library

Joan zemřela ve věku 106 let v roce 2012 a nyní její vnuk Willie a jeho manželka Eliza žijí v domě se svou rodinou. Pokračovali v práci a vytvářeli luxusní ubytování s vlastním stravováním v západním křídle a zpřístupňovali hlavní místnosti pro pronájem událostí a svateb. Je to architektonické oživení, které není o nic hlubší než oživení provedené prvním Sirem Johnem Swinburnem a dobře se hodí do budoucnosti.

Další informace naleznete na adrese www.capheatonhall.co.uk


Kategorie:
Inspirace pro seznam vědců: Prodloužený víkend v Maroku
Život bez plastu: začátek 40denní výzvy 21. století