Hlavní architekturaChata Cotswolds, která ukazuje, co je možné, když se architekt, stavitel, řemeslníci a majitelé sejdou v dokonalé harmonii

Chata Cotswolds, která ukazuje, co je možné, když se architekt, stavitel, řemeslníci a majitelé sejdou v dokonalé harmonii

Dům z východu. © Paul Highnam / Country Life Picture Library Kredit: Paul Highnam / Country Life Library

Jemná přestavba a rozšíření starší chaty ve stylu Cotswolds od architekta Roberta Franklina je příkladem eseje v duchu umění a řemesel. Jeremy Musson hlásí, s fotografiemi Paula Highnama.

Vesnice Eastleach má takovou vysněnou kvalitu jako Cotswolds: její domy, chaty a hostince, volně seskupené na svahu a řeka Leach běží níže.

Poblíž jsou překvapivě dva starobylé kamenné kostely, které se dočkaly skutečnosti, že Eastleach tvořily do roku 1935 dvě oddělené farnosti - Eastleach Turville a Eastleach Martin. Chaty se datují většinou od 17. do 19. století a jsou atraktivním sedlovým kamenem a kamenné obklady, oddělené zahradami a výběhy uzavřenými nízkými zdmi.

Jeden z těchto rodinných domů, 49, Eastleach, byl nedávno přestavěn a rozšířen v lidové řeči Cotswoldů. Je to příkladné dílo v duchu umění a řemesel, skromná chalupa, která byla jemně přeměněna na necitlivý, ale fascinující dům, který se skvěle hodí do okolní vesnice.

Rozsáhlá a pečlivá práce, která tuto transformaci přinesla, poskytla této nemovitosti veškerou potřebnou moderní utilitu. Bylo provedeno v letech 2014 až 2018 (datestone 2015 zaznamenává dokončení shellu nové řady) a respektuje a navazuje na dlouhou tradici domácí architektury v tomto regionu, zaznamenanou a popsanou společností Country Life od prvních let 20. století.

Ložnice s otevřeným klenutým límcem a krovem. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Kompaktní dvojice chalup z počátku 17. století si zachovává dvě pěkně otevřené krby a dvě úzká nováčková schodiště. Jižní fronta byla znovu postavena a v 19. století, kdy se muselo stát jedním obydlím, byla znovu postavena a dům byl v 60. letech rozšířen na západ, s jednopatrovým kamenným křížem, který se promítal vpřed jih.

Chalupa získala její současní majitelé, kteří pracují v londýnském uměleckém světě, v roce 2013. Měli s touto oblastí dlouhá spojení - obdivovali zejména architekturu a pocit takových domů, jako jsou Kelsmcott Manor, Westwell Manor a Ablington Manor - a měli nejprve objevil Eastleach na procházkách při pobytu s přáteli v okolí.

Nová kuchyně-obývací pokoj-jídelna na východním konci. Stůl vytvořil Christopher Clark Workshops podle Lutyensova designu. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Přestože byl dům v mnoha ohledech ideální, chtěli noví majitelé přidat větší místnost a hlavní ložnici, pro kterou potřebovali správného architekta. S pomocí poradenských služeb agentury RedBook byly představeny vysoce zkušenému Robertovi Franklinovi se sídlem v Cotswolds.

Franklin přistoupil k úkolu přestavět dům z těchto prvních požadavků, s dalším důrazem na lehkost v nové salonu a myšlenkou, že kuchyně by měla být také prostorem pro každodenní život, se stolem s výhledem do zahrady na východním konci domu. Spolupracoval se Simonem Bargussem z rodinné firmy Barguss Construction, která je rodinnou budovou v Burfordu.

Franklin, který studoval architekturu na Oxford Brookes, má 40 let zkušeností s prací na domech v Cotswolds. Svou praxi začal v roce 1978 a jeho práce zahrnovala mnoho diskrétních, promyšlených rozšiřování a přestavování obdivovaných panských domů a větších usedlostí, včetně Old Farm, Swinbrook a Asthall Manor, Oxfordshire, a také projekty v Rousham Parku a Cornbury Parku.

Charakterizuje svůj přístup jako „romantický pragmatismus“ a vypůjčuje si frázi vytvořenou Peterem Daveyem, autorem umělecké a řemeslné architektury, který, jak poznamenává, představuje „proces představivosti založený na historii“. Je to přístup, který zakládá moderní vývoj budovy v kontextu její minulosti.

Na jižní frontě jsou původní chaty vpravo a nové rozšíření vlevo. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Stejně jako obecná rekonstrukce a obnova chaty bylo přijato rozhodnutí zbourat jednopatrový přístav z šedesátých let a vytvořit dvoupodlažní strukturu, která jej nahradí. První myšlenkou bylo stavět na stopě moderního díla a vytvořit budovu na plánu ve tvaru písmene T s ostře definovaným štítem, odkazujícím na příklad domu Upper Dorval House, Sapperton, Ernesta Barnsleyho. V případě události však plánovači místních úřadů požadovali prodloužení prodloužit z jižní linie chaty ze 17. století, aby bylo jasné, která byla nová a která stará.

Výsledkem bylo, že nové rozšíření bylo stlačeno do mírně klínovitého plánu na severozápad. Při pohledu z jízdního pruhu to působí velmi umělecky a řemeslně, zejména pokud stoupající terén splňuje okno s nízkým vikýřem, jako by byl celý vylisován nebo možná vytesán z krajiny.

Okna nástavby orientovaná na jih jsou podrobně popsána s tradičními lištami a v přízemí se rozprostírá přes obě okna. Nahoře je centrální sedlová vinárna, která odpovídá jihu přední části původních chalup.

Celková kvalita zdiva a zastřešení demonstruje dovednosti, které jsou k dispozici pro práci v tradičních stylech. Kámen použitý pro novou jižní vyvýšeninu byl materiál z 60. let 20. století, jemně podrobně popsaný v kamenném Bath kameni.

Nový salonek s okny s obložením z kamene a obložením a kamenným komínem vyrobeným ze šroubů. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Na východní stranu domu byla také přidána mírně upravená jednopatrová přístavba, spíše ve způsobu práce Lutyens, s masivními okny orámovanými dubem na nízkých kamenných zdech a zastřešenými kamennou břidlicí, čímž se vytvořilo živé stravování oblast, která se otevírá do zahrady.

Okolní rámec areálu navrhl pan Franklin ve spolupráci s Rupertem Golbym, s odlišnými „zahradními místnostmi“ tvořenými kamennou dlažbou a dubovým oplocením, dubovou lodžií a vodním prvkem na ose s jídelnou.

Pan Golby má velké a loajální následování v Cotswolds a radí v zahradách Daylesfordu. Vyučoval v Kewu, ale také vyučoval u Rosemary Verey, doyenne venkovské zahrady Cotswold. Jeho výsadba má za cíl vytvořit jemný, umělecký anglický cit pro prostředí domu, což podtrhuje intimitu pozemku, stejně jako jeho venkovské vesnice a výhledy na krajinu.

Skromný letní dům z 90. let na východ od domu jemně upravil - se šindelovou střechou a světlem s nejvyššími světly - pan Franklin. Slouží jako samostatná knihovna nebo pracovna, směřující do kuchyně přes zahradu a nabízí místo pro práci nebo čtení.

Elegantní jednoduchost: nové konzolové schodiště se železným balustrem, část přestavby a přístavby, která proběhla v letech 2014 až 2018. Kredit: Paul Highnam / Country Life Library

Nastavení nového dvoupodlažního přístavu vyžadovalo zajímavé vymezení navrhovaného plánu umístit nové schodiště, které bylo provedeno s velkou elegancí. Ve skutečnosti tvoří půlkruhovou schodišťovou věž pečlivě kalibrovanou tak, aby se vešla do svahu střechy na sever a západ, s kamennými konzolovými schodišti, které vytvořil Jeremy Wells z Wells Masonry Solutions, poblíž Cheltenhamu, což také poskytovalo vnější oblékané kamenné zdivo (kromě quoinů).

Zakřivené schodiště je orámováno elegantním kovovým zábradlím, ve své jednoduchosti téměř italské (obr. 3). Jemnou kovářskou výrobu provedl 91letý místní kovář Fred Harriss ve spolupráci se svým synem Martinem, který byl také zodpovědný za veškeré kování železných dveří v celém domě.

Každodenní vstupní hala na severní straně vede směrem do kuchyně a jídelny na východ a do salonku na jih. Umístění schodiště znamená, že přístup k hlavnímu ložnicovému apartmánu je prostřednictvím pohodlně velké přijímací místnosti, která činí druhou část běžného života domu, a nikoli oddělenou místnost.

Studijní interiér. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Nová salonek má dobré večerní světlo a její jižní a západní stěny dominují okna s mohutnými kamennými sloupy. Stěny jsou obloženy volně loženým charakterem 18. století, s kamenem vyrobeným komínem vyrobeným komínem, který navrhl pan Franklin, se židlí nebo zábradlí dado odkazem na detaily z konce 17. století, které se v rozích a architraves krátce zastaví jemná variace na známější detaily.

Obložení obložení a oheň kamene byly vyrobeny a nainstalovány řemeslníkem Gloucesterem Stephenem Bateem z Vinycomb Bate ve spolupráci s Barguss Construction. Vnitřní výzdobu provedl John McCall a barva salonu Farrow & Ball's Breakfast Room Green odráží barvu zahrady viděnou okny na jih. Vytváří perfektní pozadí pro jemnou sbírku moderních britských obrazů majitelů.

Hlavní ložnice, umístěná nad obývacím pokojem, je pozoruhodnou poctou tradiční architektuře s otevřeným střešním rámem s límcem a krovem vyztuženým obloukem, vaznice spočívající na vnějších stěnách. Masivní a robustní dubovou práci zajišťuje společnost Shield Wood-working of Kingham, která v této místnosti i jinde dodávala také vestavěné skříně a sedačky z dubových oken.

Jižní výška z pergoly. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Výrazně proměňuje ubytování v domě s nádherným výhledem na vesnici a venkov za nimi, orámovanou kamennými okenními rámy a ručně foukanými okny z olovnatého skla. Rozpadající se dřevěné okenní rámy staré části domu byly nahrazeny olověnými světly v podstatných sedmnáctimístných rámech z dubového formovaného dubu.

Jedná se o jemně, ale sebevědomě tradiční dům, který záměrně odráží zvláštní kvalitu prostředí, krajiny a architektonického rázu jeho vesnice.

Vesnice byla dlouhou částí panství Hatherop, které patřilo rodině Bazleyů od 60. let 20. století, ale chaty a farmy, které zůstaly v přímém rodinném vlastnictví po smrti sira Thomase Bazleyho, byly v roce 2002 prodány společnosti Ernest Cook Trust. šťastné řešení, protože důvěra je široce považována za vzorného pronajímatele a aktivně zachovává charakter vesnice a podporuje její život a instituce; Země kolem je většinou obhospodařována ekologicky na skladě a na orné půdě.

Obývací pokoj. © Paul Highnam / Country Life Picture Library

Eastleach, dokončený v roce 2018, 49, je modelem spolupráce mezi architektem, klienty, staviteli a řemeslnými specialisty za účelem vytvoření jemného, ​​hezkého domu. Snahou klientů bylo vytvořit něco pro sebe, což také přispívá k charakteru vesnice a které je zasazeno do krajiny.

V duchu Cotswolds Arts-and-Crafts jsou příspěvky Roberta Franklina a Bargussovy stavby zaznamenány tak, že jejich jména jsou rozřezána na kámen v severozápadním rohu domu a iniciály jejich klientů jsou ve tvaru kosočtverce a výše uvedený kámen chráněný před kapucí. Budoucí kolemjdoucí si budou vědomi, že se jednalo o řadu navrženou architektem, kterou postavili místní řemeslníci a která byla vydržena.


Kategorie:
Naprosto nepostradatelný nákupní seznam: Klid pro stresované ve městě, úžasné tvídové a loafer, který vás vezme plnou rychlostí vpřed
Recenze Audi Q8 50: odpověď Audi na „geneticky upravené milostné dítě traktoru a Batmobile“