Hlavní architekturaJak architekt Sandra Coppin soucitně aktualizoval Moderní dům ve Wiltshire

Jak architekt Sandra Coppin soucitně aktualizoval Moderní dům ve Wiltshire

Kredit: Dylan Thomas

"Každý prvek slouží účelu, " říká Sandra Coppinová z moderní nemovitosti, kterou aktualizovala pro svůj vlastní domov, a přitom přemisťovala materiál tak, aby se nic nezměnilo.

Sandra Coppinová žila v Berthold Lubetkin's Highpoint II, slavném díle raného novodobého hnutí, ale s rodinou dvou dcer, ona a její manžel, Nico, přišla cítit, že malý byt v Highgate, N6, ale architektonicky progresivní pro Třicátá léta, byl o víkendech poněkud stísněný.

Náhodné otevření webové stránky s nemovitostmi je poslalo do Wiltshire, kde byl na trhu moderní dům, který potřeboval lásku a péči.

Byl to dům Ansty Plum, postavený pro Rogera Rigbyho a jeho manželku Patricii v roce 1964.

Stojí na straně příkrého břehu, na jehož zadní straně je prastará trať a les; naproti, za více stromy, je malý vesnický kostel a budova ze 16. století známá jako Commandery, odkaz na rytířského hospitáře, který vlastnil panství ve středověku.

Rigby, který pracoval pro Arup, byl naladěn na inženýrství a design, ačkoli sám nebyl ani konstruktérem, ani návrhářem.

Pro architekta se obrátil na svého přítele a kolegu sira Philipa Dowsona. Dowson viděl, že místo potřebuje opěrnou zeď; nad tím naklonil jediný plochý čtverec střechy, opírající se o dřevěnou konstrukci. Hlavní fasády domu jsou zcela uzavřené ve skle.

Dům byl realizován juniorským architektem v Arupově kanceláři: David Levitt (později Levitt Bernstein), známý pro Brunswickovo centrum v Bloomsbury. Stavební omezení a přísný rozpočet znamenaly, že návrh byl rozebrán zpět na základy. "Každý prvek slouží účelu, " říká Sandra a poklepal na jeden z dřevěných sloupků, které podpírají střechu.

Přísná ekonomika stavby vytváří svou vlastní estetiku, která má ještě větší přitažlivost v marnotratném 21. století.

Dům byl brzy dokončen, ale nadále se vyvíjel, protože se zapojil do představivosti Rigbyových přátel Peter a Alison Smithson, architektů The Economist building na St James's Street, SW1, kteří měli dům poblíž. Kromě jiných vylepšení navrhl Peter mírně stoupající cestu a rampu, která se na sobě zdvojnásobila, aby zmírnila sklon a zvýšila zdánlivý rozsah pozemku, který je jen jednou třetinou akru.

Izolace byla stěží zvažována ve věku před energetickou krizí v 70. letech. Ačkoli si Coppins chtěli udržet své intervence na minimu, návštěvy v chladných zimních dnech je přesvědčily, aby instalovali topení. Podlaha obytného prostoru v přízemí - obývacího pokoje i kuchyně - byla převzata, položena podlahovým vytápěním ze vzduchového tepelného čerpadla a, v duchu původní jednoduchosti, položena betonovými dlažebními deskami, rozemleta na hladký povrch. Do samostatného studia došlo k malému zvětšení.

Pravidlem domu je, že by se mělo všechno znovu použít, pokud je to možné, a tak se zinek, který byl odstraněn z rozpadající se střechy, znovu objevil jako stolní desky, spočívající na průmyslových konzolách. Výsledkem je práce s úctou, láskou a vynalézavostí, jejíž náhradní krása je protijedem proti konzumu a nadbytku.

Chcete-li se dozvědět více o Coppin Dockray Architects, navštivte www.coppindockray.co.uk


Kategorie:
Venkovská kuchyně vytvořená ze šesti sražených místností vytváří ohromující obytný, kuchyňský a zábavný prostor o rozloze 1 000 m²
Tibetští teriéři: Přítel slavného, ​​láskyplně živého a možná nejlépe střeženého tajemství klubu Kennel Club