Hlavní architekturaZámek Ince, Cornwall: Venkovský dům povstal z plamenů

Zámek Ince, Cornwall: Venkovský dům povstal z plamenů

Hlavní přední část hradu s předními dveřmi v úrovni prvního patra. přistupuje se po avenue. Vlevo je účet turecký dub.
  • Nejlepší příběh

Vážným požárem může být konec venkovského domu, ale příležitostně může také nabídnout příležitost pro citlivé a promyšlené přepracování budovy, jak zjistí Roger White. Fotografie Paul Highnam.

Ince je zasazená do nádherné polohy s výhledem na ústí řeky Lynher a je architektonicky jedním z nejneobvyklejších a nejzajímavějších venkovských domů v Cornwallu. Patří do skupiny Jakobovských domů, které zřejmě čerpají inspiraci z velkých věží nebo hradeb středověkých hradů, z nichž řada - včetně Corfe, Dorset a Dover, Kent - prošla v tomto období vnitřním přeskupením ( Country Life, 30. května 2012).

Značně dříve a více místní inspirací může být Mount Edgcumbe (dokončeno 1553), několik kilometrů daleko od ústí Tamar, s jeho centralizovaným plánem a kvartetem štíhlých, kastrovaných rohových věží.

Přestože je Ince mnohem menší, skládá se také z pravoúhlého jádra se čtyřmi rohovými věžemi a, jak bylo poprvé postaveno, vše bylo cimbuří. Dveře a okna budovy jsou vyříznuty z místní žuly, ale stěny jsou z cihel, což je první použití tohoto materiálu v Cornwallu po generace.

Ve svém průzkumu v Cornwallu (1602) popsal Richard Carew, který bydlel poblíž Antony, stěny z cihel a latí jako „neschopné„ potlouct Cornishovým počasím “a použití bylo… považováno za neziskové, protože není pokračováno“. Díky použití cihel - ať už místně vyrobených nebo dovezených - by tedy tento dům vynikl v 17. století.

Pohled do salonu obnoveného krbem z 18. století.

Malé překvapení proto bylo, že červená cihla byla použita zvnějšku k vytvoření nápadného polychromatického zakončení domu (jehož stopy jsou stále jasně viditelné). Na horních částech vyvýšeniny, včetně římsy parapetu a nižších úhlů věží, je položena malta určená k vytvoření iluze, že tkanina je vyrobena z broušeného kamene ve dvou barevných tónech.

Na věžích byly také obdélníkové panely malty zdobené černobílým diamantovým šrafováním. Posledně uvedený detail má jasně za cíl evokovat tzv. Plenkovou výzdobu - vzory vytvořené ve zdivu pomocí pálených nebo barevných cihel.

K domu jsou dvě hlavní patra, horní patro je důležitější a přistupuje k němu široká paleta vnějších schodů. Interiéru se toho tolik stalo, že podrobný plán lze rekonstruovat pouze archeologií a hádáním, ale zdá se, že v každém patře jádra bylo šest místností, tři vpředu a tři vzadu (střed dva nevyhřívané) a nikdy nebylo velké schodiště, které by je spojovalo, jen točité schody v rohových věžích.

Knihovna s krbem Bossi.

Ince byl postaven Henrym Killigrewem, který získal půdu v ​​roce 1639 jako součást širších nákupů půdy, které znovu zaměřily jeho zájmy od Essexu (kde snad vyvinul svou lásku ke cihlu) k Cornwallu. Ve stejném roce byl zvolen poslancem za West Looe a pravděpodobně měl v úmyslu nový dům postavit jako svou mocenskou základnu. Podle poznámky právníka, identifikované výzkumem Stephena Robertsa, to začalo v 1640 a údajně stálo asi 1, 500 liber.

Killigrew však stavěl v nepříznivém okamžiku v anglické historii a v letech 1645–6 se ocitl v posádce domu proti parlamentním jednotkám se sídlem v Plymouthu. Ve skutečnosti se spekulovalo, že bylo plánováno další patro, ale nepřidáno kvůli politické situaci.
Dům byl možná ještě ne kompletně vnitřně dokončený když získal starosta Truro (a budoucí MP) Edward Nosworthy v 1653, a, ve skutečnosti, to je jeho erb spíše než Killigrew je to se objeví v plovoucím pedálu přes přední dveře.

Když byl exteriér zaznamenán v kresbě Edmunda Prideauxa v roce 1727, měl stále své věžní cimbuří a okna sloupů a příček, ale v určitém bodě později v století byly nahrazeny pyramidovými střechami a křídlovými okny. Konečný výsledek byl však na rozdíl od jiných současných venkovských domů ve vysoce konzervativním kraji, který v polovině 17. století pokračoval v přijímání plánových forem a architektonických idiomů dřívějších generací, zcela odlišný.

Schodiště, které tvoří vrchol rekonstruovaného domu. Skleněná obrazovka tvoří vnitřní verandu.

Návrhy, že by to mohlo odrážet vliv francouzských budov (například obrovský Château de Madrid na předměstí Paříže), jsou možná fantastické, ale je pravda, že Killigrew byl na vnitrostátní úrovni dobře propojen. Prostřednictvím své první manželky svého otce byl spřízněn s Cecilsem a Baconem a jeho bratranec Sir Peter Killigrew měl londýnský dům navržený Inigo Jonesem - což určitě nenaznačuje, že by Ince měla takové sofistikované rodičovství.

Ve 20. století došlo k řadě změn interiéru - ve dvacátých letech 20. století, pod vedením architekta umění a řemesel Ernesta Newtona, v šedesátých letech ( Country Life March, 16. a 23., 1967) a nakonec po vážném požáru v 1988. Práce v domě v šedesátých letech následovala po jeho získání ve špatném stavu Viscountem Boydem (bývalým konzervativním politikem a koloniálním tajemníkem) a jeho manželkou Patricií, rozenou Guinnessovou. Byli to zahradníci se skutečnými ambicemi, vytvořili tři nové zahrady a skořápku, která byla posetá mušlemi, které lord Boyd shromáždil během plnění svých koloniálních povinností.

Požár v roce 1988 nevědomky odstartovala lady Boyd, která byla vášnivým kuřákem, s nešťastným zvykem nechat zapálenou cigaretu v každé místnosti, když se pohybovala. Po katastrofě, která účinně vykuchala budovu, byla obnova probrána a interiér znovu naplánován Anthony Jaggardem z firmy John Stark a Crickmay, kterou vybrala lady Boyd (do této doby vdova, v níž Lord Boyd zemřel) 1983), stejně jako její syn a tchán.

Spodní část čínské tapety přežila oheň. Byl zvednut na zeď a znovu postaven nad dado.

Měl předchozí zkušenosti s přestavbou Gaston Grange, spáleného domu přítele v Hampshiru. "Dalším faktorem, " říká současná lady Boydová, "bylo to, že vzhledem k tomu, že pan Jaggard byl během několika hodin jízdy autem, cítili jsme, že dostaneme jeho plnou pozornost, což jsme udělali."

Oheň vytvořil tabula rasa pro architekta a klienty a jeho účinky se slaví v ohni zpět speciálně pověřený pro dům. Trvalo asi rok, než bylo vypracováno schéma a bylo získáno územní rozhodnutí; Pan Jaggard poznamenává, že oficiální dom byl velmi nápomocný, s místními plánovači, kteří se celé odkládali na anglické dědictví ve formě svého inspektora Františka Kellyho.

Pan Jaggard a Kelly spolupracovali přátelsky v sedmdesátých letech na diskusích o možné rehabilitaci zámku Lulworth, dalšího Jacobeanského hradu v duchu Ince. "Myslím, že jsme si navzájem důvěřovali, což je skvělá věc, " říká pan Jaggard.

Jídelna v přízemí má nyní výhled na ústí řeky.

Bylo rozhodnuto vrátit se do původní dispozice hlavního patra, se třemi přihrádkami vpředu a vzadu oddělenými stěnou páteře. Hlavní novinkou bylo představení elegantního konzolového schodiště do vstupní haly. Jak vysvětluje pan Jaggard: „Předhřívací cirkulace ve skutečnosti nefungovala, pouze jedno malé schodiště v rohové věži propojilo podlahy, takže bylo zapotřebí nějaké koordinace, aby bylo možné ocenit celý dům.“ (Druhé schodiště, vložené v 60. letech 20. století, bylo zničeno požárem.)

Jakmile návštěvník vstoupí do předních dveří, schodiště se zavede jako zaměření celého plánu. Zcela neočekávaná zvenčí je to ve skutečnosti prostor D-plánu, toplit as dórskou obrazovkou kolem křivky. Překvapením je, že vnější schody přivedly návštěvníka do horního patra, schodiště nevedlo nahoru, ale dolů do spodního patra. Hosté vstupující do předních dveří však nemohou okamžitě vstoupit na schodiště, ale jsou povinni odbočit doleva nebo doprava do sousedních místností.

Samotné konzolové schodiště je tvořeno směsí broušeného kamene a betonu a balustrádou jsou křivky S z tepaného železa, elegantně navržené Richardem Quinnellem Ltd z Leatherhead.

Přežívající Jacobeanův plášť.

Přímo vpředu na druhé straně schodišťové haly, ale k dosažení pouze vstupem do okruhu ostatních místností a pak do páteřní chodby, je to místnost, ohlašovaná hezkým pedálovým dveřem a dvojitými mahagonovými dveře. Vypadá na východ směrem k panoramatu nad Lynherem a z francouzských dveří umožňuje litinové vnější schodiště přidané panem Jaggardem přístup k rozlehlé trávníku. Tento trávník byl terasovitý do svahu, takže nižší místnosti si mohly vychutnat nádherný výhled na ústí řeky.

V severozápadním rohu hlavního patra je nyní knihovna, lemovaná od podlahy ke stropu s architektonicky navrženými knihovnami pana Jaggarda, z nichž jedna se otevírá a umožňuje přístup do sousední věže. Zvláště atraktivní je zde chimneypiece, který je příkladem takzvaného bossiho díla, které bylo v Dublinu v posledních desetiletích 18. století populární. Díky svým elegantním neoklasicistním motivům v barevném scagliole proniknutým do bílého mramoru se tento druh práce jmenuje od dublinského italského řemeslníka jménem Pietro Bossi, i když se zdá, že jím skutečně bylo vyrobeno jen velmi málo takových komínů.

V tomto případě se říká, že chimneypiece byl ve 20. letech 20. století získán matkou zesnulé lady Boydové, Gwendolyn, lady Iveagh, z dublinského domu a poté byl demolován. V případě, že byl přiveden do Anglie, nikdy neopustil svůj obalový kufr, dokud v roce 1967 za něj tři slony Iveagh nevytáhly los. Lady Boyd zvítězila a umístila ji do málo používaného obývacího pokoje, kde zůstala - milosrdně nepoškozená - až po požáru.

Oheň z roku 1991 pověřen oslavou poválečné rekonstrukce. Fénix spojuje plán obnovené budovy. Majitelé zastupují veverky, příznivci rodinných zbraní.

Nejpozoruhodnější ze všech je, pravděpodobně, malá místnost v přízemí, kde začal požár v roce 1988. To bylo lemováno nádherným čínským papírem z 18. století, jehož nevyužité role byly nalezeny v komíně, který si lady Boyd našla v prodejně v Endsleigh House nedaleko Tavistocku. Oheň poškodil pás kolem horní části místnosti, ale dolní dosahy přežily do značné míry nezraněné, protože silný vítr z nedalekého moře vyhodil požár stranou do sousední místnosti a poté nahoru.

Pan Jaggard přijal účel instalace dado a posunutí čínského papíru vzhůru, takže teď, když byl obnoven Allysonem McDermottem, by se jen těžko hádalo, že to všechno dopadlo na eso, že je spáleno na ostré jako zbytek domu .

Shell House s pštrosím vejcem přivedeným zpět z búrské války.

Po všech Inceových nepokojích není divu, že malé zbytky původní dekorace ze 17. století, která se skládá pouze z jednoho silně restaurovaného pláště s páskovacími kartušemi a trumpetovými figurkami (kopie z 60. let je v přízemí kulečníkové místnosti vytvořené po oheň) a část mořského vlysu s mořskými pannami, mořskými pannami a delfínovými hlavami; toto bylo replikováno jinde v domě Wheatley Ornamental Plasterers of Bath.

Je zarážející, že navzdory Inceově předčasnosti v Cornishově sádře není o nic pokročilejší, než jaké lze nalézt v mnoha jiných západoevropských domech období.

Ince byla přestavěna, znovu naplánována a vymalována tak, aby vyhovovala potřebám jejích majitelů z konce 20. století, kteří naplnili místnosti svou příjemně pestrou sbírkou nábytku a obrazů. Tento interiér je tak nápadný a charakteristický, že je těžké uvěřit, že byl vytvořen z spáleného vraku před méně než 30 lety.


Kategorie:
Svět v roce 2020: Váš měsíční průvodce tím, co se stane v novém roce (dobře, možná…)
Jason Goodwin: Držet krok s Jehovy