Hlavní architekturaOsborne House: Victoria a Albertův italský útěk na ostrově Wight

Osborne House: Victoria a Albertův italský útěk na ostrově Wight

Samostatný pavilon z jihovýchodu. Nad ní se tyčí jedna ze dvou rozhleden. Obrázek publikován v čísle 22.05.2019 CLF Credit: Paul Highnam / Country Life Pictur

Hledání soukromí a míru povzbudilo královnu Viktorii a prince Alberta, aby vytvořili italskou přímořskou vilu. Jak vysvětluje John Goodall, nabízí jedinečný pohled na jejich domácí život a soukromé zájmy.

25. března 1845 královna Viktorie napsala svému strýci Leopoldovi, králi Belgičanů: „Určitě vás potěší, když se nám podařilo koupit Osborne na ostrově Wight… Zní to tak dobře a příjemně místo něčí vlastní, tiché a v důchodu. “

Nákup byl něco splněného snu: oženil se před pěti lety s rostoucí rodinou, královna a princ Albert dlouho touží najít místo, kde by mohli uniknout pozornosti veřejnosti, tlakům na oficiální život a nezdravé atmosféře Londýna. .

Kulečníková místnost, která se otevírá ze salonu skrz obrazovku sloupů. Queen Victoria někdy po obědě hrála kulečník.

Hledání ústupu do soukromé země začalo v říjnu 1843 a královský pár navštívil Osborne poprvé následující rok. Královna Viktorie již ostrov Isight poznala mírně a v roce 1833 strávila téměř dva měsíce v sousedním panství Norris Castle, v regentském domě Jamese Wyatta, skvěle postaveného nad Solentem (dnes v depresivním stavu zkázy).

V tuto chvíli se ostrov velmi rychle měnil. Spojení s pevninou začaly sloužit lopatkové parníky od 20. let 20. století a v roce 1840 byla dokončena železniční trať mezi Southamptonem a Londýnem. Výsledkem bylo, že ve 40. letech 20. století byl ostrov Wight v okruhu asi čtyř hodin cesty od hlavního města. Kromě toho nabízí krásnou krajinu, nemluvě o potěšeních z mořského koupání a plachtění.

V memorandu ze dne 21. října 1844 princ Albert vyzdvihl nastavení nemovitosti, soukromí panství, jeho spojení s mořem a jeho dostupnost z Windsoru a Londýna, jakož i kvalitu vzduchu (což bylo také schválen lékařem královny). Špatný stav panství mu navíc nabídl vyhlídku na zlepšení projektu.

Zpočátku nebyl v úmyslu transformovat stávající dům ze sedmdesátých let na místě. Prince Albert to popsal jako teplé, malé a pohodlné, ale vyžaduje „pouze přidání několika místností, aby se z něj stala velmi vhodná a pohodlná rezidence pro královnu a děti a součást apartmá“.

Nákup musel být proveden s penězi z Privy Purse; v tomto případě účinně soukromé prostředky ušetřené prostřednictvím reforem knížete Alberta na Královskou domácnost.

Aby bylo možné naplánovat skromné ​​architektonické změny, které byly zamýšleny, byl vyzván spolehlivý a zkušený londýnský stavitel Thomas Cubitt, aby prohlédl nemovitost.

Velký koridor. Grünerovo domácí použití dlaždic Minton bylo vlivnou novinkou. Obrázek publikován v čísle 22.05.2019 CLF

Cubitt okamžitě varoval, že nový dům je nezbytný a z dlouhodobého hlediska bude stát méně než pouhá oprava. V květnu 1845 proto ihned po koupi nemovitosti za výhodnou cenu 28 000 GBP (Balmoral, kterou koupili v roce 1852 za ​​použití peněz, které odkázal královně neznámým obdivovatelem, cena 31 500 GBP), diskutoval o budoucích plánech na dům s princem Albertem.

V tomto okamžiku mohl být do projektu jmenován architekt. Princ Albert však ve spolupráci se stavitelem viděl potenciál realizovat projekt sám. Muselo to pomoci, že královna Viktorie měla také ráda Cubitta, „než koho“ řekla, „lepší, laskavý člověk nikdy nevdechl“. Kumulativní výsledek Cubittovy diskuse s princem Albertem byl po počátečních opravách fázovou přestavbou.

Celá rodina přišla do Osborne poprvé na jaře 1845. Královna píše Lordovi Melbourne a nadšila se:

"Je nemožné si představit hezčí místo ... máme pro sebe okouzlující pláž." Moře bylo tak modré a klidné, že princ řekl, že je jako Neapol. A pak můžeme chodit kamkoli sami, aniž bychom byli následováni a mobbovaní. “

Švýcarská chata

Práce na prvním prvku nového domu, pavilonu, začaly později v létě. Jeho základní kámen byl položen 23. června 1845, když královna a princ Albert sestoupili se svými dvěma nejstaršími dětmi do stavebních zákopů a uložili skleněnou krabici mincí a nápis. Budova byla zazmluvněna na cenu 15 000 GBP.

Z hlediska plánování se pavilon obecně podobá samostatnému městskému domu, jaký Cubitt stavěl v Londýně. Pro ochranu před ohněm byly podlahy z cihelných oblouků nesených na železných nosnících a cihlové zdi byly drženy pohromadě pomocí železa.

Hlavní zábavní místnosti jsou omotány kolem centrální schodišťové haly a propojeny způsobem, možná inspirovaným německým příkladem: jídelna vede přímo do salonu a za kulečníkovou místnost. Posledně jmenované dvě místnosti jsou uspořádány v pravém úhlu k sobě a jsou rozděleny zástěnou sloupů a závěsem spíše než zdí.

Jídelna. Rodinné portréty v jídelně zahrnují kopii Winterhalterovy malby Victoria a Albert z roku 1846 a jejich dětí.

Bylo navrženo, že toto neobvyklé uspořádání umožnilo dvořanům a královské rodině relaxovat ve stejném prostoru, aniž by se vzájemně viděli. Královna Victoria se později naučila hrát kulečník a po obědě by měla hrát hry s ostatními ženami v domácnosti.

Na podlaze nahoře měly Albert a Victoria své soukromé apartmány s ložnicí a příslušenstvím pro každý z nich. Mezi oběma sadami seděl Queen's Sitting Room, soukromý salón s velkým oknem a balkonem, do kterého mohli manželé odejít. Na podlaze nad ní byla školka a její přidružené místnosti.

Asi nejpřekvapivější věcí na pavilonu byl jeho styl. Královská rodina mohla očekávat, že objedná gotickou budovu podobnou Norris Castle; to bylo idioma, které bylo chápáno jako oslava autority a legitimity britské monarchie. Královna byla navíc nadšencem románů Waltera Scotta a ona a její manžel se objevili na slavném kostýmu v roce 1842 oblečeném jako královna Filipa z Hainault a Edward III.

Dům z terasy pavilonu.

Ve skutečnosti byla nová budova postavena ve formě italského renesančního paláce. Tento styl, poprvé představený do Londýna v roce 1828 The Travellers Club (Country Life, 20. února 2019), získával širokou měnu ve 30. letech 20. století a Cubitt ji již přijal v některých svých londýnských domech (což Albert věděl).

Měl tu výhodu, že byl politicky ambiciózní (pokud vůbec něco, byl spojen s Whigovou politikou; Gothic měl Toryho podtóny) a relativně levný, což je úvaha vzhledem k tomu, že Osborne byl soukromý podnik. Pro prince Alberta však měl tento styl jednu zjevnou dodatečnou přitažlivost: byl fascinován italskou renesancí, do níž byl představen jak cestováním, tak prací Nazarenes, kruhu romantických malířů, který propagoval oživení fresky. (který princ také obhajoval ve své roli předsedy komise pro výtvarné umění).

Soukromý obývací pokoj královny Viktorie s psacím stolem pro sebe a princem Albertem.

Není tedy náhoda, že nejen pověsil svou ložnici v Osbornu s pozoruhodnou sbírkou renesančních obrazů, ale také pověřil fresku Williama Dyce v čele školky v pavilonu.

Přímým důsledkem těchto zájmů bylo, že v roce 1841 byl princ Albert představen Ludwigu Grünerovi, významnému vědci italského umění, který se usadil v Anglii a od roku 1844 produkoval řadu vysoce kvalitních ilustrovaných svazků předmět se svým přítelem, vydavatelem John Murray.

V roce 1845 byl Grüner jmenován prvním a jediným placeným poradcem v oboru umění pro královskou domácnost, který se staral o architekturu a vnitřní výzdobu Osborne.

Královská rodina se přestěhovala do pavilonu 15. září 1846. Lady Lyttelton popsala zážitek: „Všechno v domě je zcela nové a jídelna vypadala velmi hezky… Po večeři jsme vstali a pili zdraví královny a prince jako dům - oteplování. A poté princ řekl velmi přirozeně a jednoduše, ale vážně: „Pro takové příležitosti máme v Německu hymnu“… Bylo to suché a kuriózní, protože byl Lutherův, ale všichni vnímáme, že to cítil. Hodně nejlepší bylo… Lucy Kerrová (jedna z čestných služebnic) házející po královně starou botu, když vstoupila první noc, byla to skotská pověra. ““

Hlavní schodišťová hala ..

Do této doby již byly stanoveny podrobné plány na vybudování pomocných křídel domu. Jejich cílem bylo pojmout domácnost, jakož i další formální byty pro podnikání státu, jako jsou rady a komory publika. V červnu 1857 Albert získal titul Prince Consort. Spojením těchto křídel s pavilonem byla velká koridor, dlouhá sochařská galerie

Práce na křídlech pokračovala až do roku 1851, kdy byla pro všechny dělníky zapojené do projektu hodena velká párty.

Cubitt nechal interiéry nového domu bez ozdobného vzhledu a současná výzdoba se postupně formovala pod vedením Grünera (dokud se nevrátil do rodného Drážďan v roce 1856). Prodej Brightonu Pavilion George IV z roku 1849 zvýšil 29 000 liber na vybavení Osborne (Country Life, 6. března).

Téměř od chvíle, kdy princ Albert poprvé získal Osborna, aktivně rozvíjel statek, včetně jeho domácí farmy, Barton Manor. Podle jeho vlastního popisu byl skutečně v Osbornu „částečně lesník, částečně stavitel, částečně zemědělec a částečně zahradník“.

Detail podlahových dlaždic použitých ve výklenku v sochařské galerii.

Kromě teras, soch a formálních parterů kolem domu, princ vytvořil mořský bazén pro děti a ozdoby jako švýcarská chata a miniaturní pevnost Victoria a Albert Barracks. Všichni měli za cíl zlepšit vzdělávání dětí.

Skrz padesátá léta, Osborne byl prostředkem pro uvolněný a šťastný rodinný život, ale to všechno se změnilo s smrtí prince Alberta v roce 1861. Královna zde odešla ve svém zármutku až do března 1862 a poté zavedla novou rutinu navštěvování Vánoc a její svatby výročí. Pokoje prince Alberta byly zachovány beze změn.

Během následujících desetiletí však samotný dům prošel četnými změnami, zejména výstavbou křídla, které obsahovalo Durbarův pokoj v roce 1891, velkolepou indoaracenskou banketovou halu. Hodně z výzdoby vytvořil řemeslník Bhai Ram Singh.

Osborne byla dodatečně vylepšena instalací telefonů v roce 1885 (když byl tento nový vynález poprvé představen královně v roce 1878, komentovala: „Je to spíše slabé a člověk musí držet trubku spíše blízko ucha“). Budova byla také elektrifikována a vybavena výtahem v roce 1893. Přesto, když královna Viktorie zemřela v Osbornu v lednu 1901, byl dům pozoruhodně malý.

Edward VII neměl pro Osborna málo využití, místo toho trávil čas v Sandringhamu v Norfolku. V roce 1902 byla část ostrovního domu přeměněna na zotavovnu pro důstojníky a tato instituce přežila jako pečovatelský dům až do roku 2000. V letech 1903 až 1921 byla také zřízena Královská námořní vysoká škola.

Soukromé pokoje Victoria byly zamčené až do roku 1954, kdy královna udělila povolení, aby byly přístupné veřejnosti. Od roku 1986 provozuje tento majetek anglický dědictví (a nyní charitativní organizace se stejným názvem).

Ve spolupráci s královskou sbírkou pracoval na obnově domu a zahrady. Díky této práci je možné ocenit zájem a přitažlivost rodinného domu, který Victoria a Albert vytvořili pro sebe a své děti.

Pro další informace a otevírací dobu navštivte www.english-heritage.org.uk. Poděkování: Michael Hall


Kategorie:
Zvědavé otázky: Jaký je nejbolestivější bodnutí hmyzem na světě - a kde by to nejvíce bolelo?
Moje oblíbená malba: Mike Leigh