Hlavní architekturaPitshill House: 20letá restaurace, která vytvořila jedno z nejlepších venkovských křesel v Západním Sussexu

Pitshill House: 20letá restaurace, která vytvořila jedno z nejlepších venkovských křesel v Západním Sussexu

Jižní výška ze zahrady v Pitshill House, West Sussex © Paul Highnam za country život Knihovna obrázků Kredit: Paul Highnam / Country Life Pictur
  • Nejlepší příběh

Významný projekt obnovy přinesl do života Pitshillův dům a jeho zahrady z 18. století. Jak vysvětlil John Martin Robinson, práce zahrnovala mnohem více než jednoduchou opravu s fotografií Paulem Highnamem pro Country Life Picture Library.

Pitshill House stojí v nádherné poloze na západ od Petworth v západním Sussexu, s rozsáhlými výhledy na krajinářský kombe směrem k jižním dolů.

Park byl vytvořen ve třicátých letech minulého století, takže popředí k nádherným výhledům. To bylo předmětem jedné z fialových pasáží Iana Nairne v sérii „Budovy Anglie“: „Situace je nádherná i pro okolí Petworthu; protože má belvedérské místo, které se dívá na sever k Blackdown a na jih k Downs. Údolí na jih je krásně upravené v osmnáctém století; Okamžitě to zastiňuje superlativní přírodní krajina za ní. ““

Od 17. století zde sídlí dům. Ve své současné podobě je však budova chladně novoklasicistní, s hladkou fasádou z portlandského kamene, která byla předmětem obdivuhodného sedmiletého restaurátorského programu Charlese Pearsona. To však znamenalo mnohem více než jen renovaci a opravu; vyžadovalo také podstatné oporu, rekonstrukci a architektonické zlepšení. Výsledkem je příklad venkovského domu v klasické tradici, který v roce 2017 získal cenu gruzínské skupiny.

Dům u bazénu v Pitshill House, West Sussex © Paul Highnam pro Knihovnu obrazů Country Life

Do nedávné práce se zapojila řada návrhářů. Poté, co majetek získal pan Pearson, pracoval jako architekt Christopher Smallwood, který pro něj již pracoval v Londýně a Skotsku. Pan Smallwood byl zodpovědný za celkovou koncepci již v roce 2000, zejména za zlepšení ústřední haly za účelem vytvoření nádherného prostoru, za vložení sekundárního toplitového schodiště a za přidání mansardové střechy s dalšími ložnicemi, jakož i za nová dórská veranda na západní vstupní bránu.

Vstupní fronta v Pitshill House, West Sussex © Paul Highnam pro knihovnu obrázků Country Life

Pro tuto práci bylo získáno souhlasné a stavební povolení uvedené v seznamu, ale program byl držen dlouhými, nataženými vyjednáváními o nové trase pro pěšinu a uličku přes statek a teprve v roce 2010 se budova konečně rozběhla . Do této doby pan Smallwood odešel do důchodu a projekt převzal McLeod & Aitken, firma Aberdeenshire, která také pracovala na panství Pearnechsových Dunechtů.

Edwardu Bulmerovi doporučil pracovat na interiéru Charlesem Marchem (nyní vévodou z Richmondu), pro kterého pan Bulmer pracoval v Goodwoodu, a Giles Quarme & Associates byli vybráni jako architekti pro nový sádrový trezor nad hlavním schodištěm.

Stairwell v Pitshill House, West Sussex © Paul Highnam pro Knihovnu obrazů života na venkově

Během závěrečné fáze byl převzat zkušený místní stavitel Sandy Baxter spolu s týmem předních řemeslníků, včetně zednářů Chichester Stoneworks (dříve Cathedral Works) a Stephena Pettifer z Coade Ltd; Stevensons z Norwichu pro omítání; Hesp & Jones pro lakování a zlacení; Jerry Rothman pro řezbářství a truhlářství; a AT Cronin pro zavěšení oken a čalounění.

Simon Johnson of Bath převzal zahradu a širší krajinu, která zahrnuje rekonstruovaný ha-ha a opravy skořápky, stejně jako parteru a letního domu. Jemně detailní výsledky vděčí hodně za to, že se pan Pearson zapojil do systému a pochopil, že estetika pozdně regentské se nejlépe přizpůsobila historickému charakteru domu, jak se vyvíjel.

Shellův dům v Pitshill House, West Sussex © Paul Highnam pro knihovnu obrazů Country Life

Dům ze 17. století, původně nazývaný Holmes, byl dílem Petworthského zedníka a měl štíty a promítající dvoupodlažní verandu, podobnou přežívajícímu Deanovu domu v nedalekém Tillingtonu. To je zaznamenáno ve výkresu 1785 SH Grimm, švýcarský starožitný topograf, který zaznamenal budovy Sussexu.

Majetek získal v roce 1760 William Mitford, kadet Northumberland Mitfords v Mitfordu. Jeho syn William zdědil v roce 1777 a zrekonstruoval dům jako své venkovské sídlo a získával plány od Johna Soana.

Bylo provedeno Soaneovo schéma pro přidání nového sortimentu se dvěma velkými obdélníkovými přijímacími místnostmi (nyní kresebnou a jídelnou) lemujících centrální halu, aby se vytvořila nová východní fronta, ačkoli poprava byla Johnem Uptonem, inspektorem panství Petworth, pod vedením samotného Mitforda, který měl pověst amatérského architekta. Práce byla dokončena do roku 1800.

Jižní vstupní hala v Pitshill House, West Sussex © Paul Highnam pro knihovnu obrazů Country Life

Nová hlavní východní fronta je potažena bílým portlandským kamenem a ostatní vyvýšeniny jsou štukovány tak, aby odpovídaly, s hladkým nádechem v přízemí.

Centrální pediment má Coade palmové větve rámující okulus a sloupky střešního parapetu jsou také Coade stone. Detail pedimentu a odsazené osmiúhelníkové panely na obou stranách okna v prvním patře zobrazují osobní ruku Mitforda a jeho inspektora Uptona, ale plán a dobré proporce se řídí Soanovými kresbami.

Další práce byla provedena v řeckém duchu ve třicátých létech Williamem Townleym Mitfordem (1817–89), v tomto okamžiku byl vchod přesunut na západ a celý byl vytvořen do kompaktního obdélníkového bloku. V té době byl také upraven okolní park.

Pohled na krajinu v Pitshill House, West Sussex © Paul Highnam pro knihovnu obrázků pro život na venkově

Dekorace s jemnými klasickými římsami a mramorovými komíny v hlavních místnostech pochází z velké části z této fáze práce. Syn Williama Townleyho, plk. William Kenyon Mitford (1857–1943), na konci 19. století přidal na sever jednopatrové rozšíření kulečníkové místnosti.

Po jeho smrti dům a park v roce 1959 prodal William Slade Mitford siru Colville Barclayovi, 14. Bt. V souladu s poválečným konsensem o redukci a zefektivnění domů nový majitel zboural křídlo kulečníku a verandu, odstranil půdní patro a na jeho místo vytvořil rovnou střechu.

Přes toto odlehčení tkaniny jihovýchodní roh domu trpěl rostoucím poklesem, protože byl postaven na upraveném terénu. Dům se postupně zhoršoval kvůli nedostatečné údržbě.

V roce 1997 ji koupil pan Pearson, který ji plánoval obnovit jako svůj hlavní venkovský dům. Neočekával, že dokončení projektu bude trvat 20 let.

Jižní výška ze zahrady v Pitshill House, West Sussex © Paul Highnam pro Knihovnu obrazů Country Life

Pan Pearson je druhým synem 3. vikomta Cowdraye a po smrti jeho otce zdědil velké dunechtské panství v Aberdeenshire - jeho starší bratr Michael zdědil Cowdray v Sussexu. Prodal těžkopádný viktoriánský dům v Dunechtu, na jeho místě obnovil starý věžní dům, ale udržel veškerou půdu, a koupil Pitshill v západním Sussexu jako svůj hlavní venkovský dům.

Přinesl část obsahu Dunechta na jih, zejména jemné gruzínské portréty v jídelně, a vytvořil novou sbírku zejména pro Pitshill: obrazy vztahující se k tématu arkádské krajiny a vhodný regency nábytek.

Konferenční místnost v Pitshill House, West Sussex © Paul Highnam pro knihovnu obrazů Country Life

Klíčem k oživenému interiéru je centrální schodišťová hala, téměř čtvercová v půdorysu a stoupající po celé výšce domu. Zkazilo se to v padesátých letech, kdy získal plochý strop s utilitárním střešním světlem, spíš jako skleník než elegantní gruzínský světlík. Nová sádrová kupole je flétnovým valarium derivace Pantheonu orámující centrální oculus a má spandrely s orly piranskými.

Důležitým detailem bylo vložení prostředního hymny vlysu kolem zdí v úrovni prvního patra, což pomáhá definovat architektonický prostor.

Jak vyzdobil pan Bulmer, stěny v přízemí jsou mramorované a horní část je natřena neoklasicistní zelenou, která vytváří vhodné pozadí pro velkou klasickou krajinu Antonia Zucchiho. Původně byly namalovány pro sál Roberta Adama v Compton Verney ve Warwickshire, odkud byly odstraněny a prodány do Ameriky před druhou světovou válkou.

Studujte v Pitshill House ve West Sussexu © Paul Highnam za knihovnu obrazů Country Life

Jejich nádherné rámy inspirované Adamem, které získaly pro Pitshill, navrhl pan Bulmer, vyřezal Julian Stanley a zlacil Simon Cooper a pan Stanley. Pan Bulmer navrhl zlacené molo a pelmety v salonu a jídelně; ten je opatřen karmínovým hejnem Allysonem McDermottem jako pozadí gruzínských portrétů z Dunechtu.

Obývací pokoj je natřen zeleně (aqua) a husté zavěšení úrovní klasických krajin je naladěno na Elysianské pohledy z oken. Vynikající skleněné lustry v těchto místnostech a lustr Ormolu Colza s odstíny tulipánů ve schodišťové hale připomínají jemné svítidla Regency od Hancock & Rixon, doyens of trade, z Windsor Castle.

Přestože jsou historicky informovány, dekorace a vybavení jsou uvolněné a pohodlné, protože se hodí do rodinného domu. To je zvláště patrné v řadě půvabných ložnic, včetně ložnic v nové mansardové střechě. Oni a elegantní oválné schodiště do horního patra jsou novými designy.

Jižní výška ze zahrady

Hlavní místnosti si zachovávají bohatství historických detailů, včetně zlacených štukových říms, mramorových komínů a kamenně dlážděné podlahy schodišťové haly, kterou zachoval pan Pettifer.

Obnova a obnova samotného domu je doplněna péčí věnovanou okolní krajině na základě pečlivého výzkumu pana Johnsona. Tato práce obnovila historické rysy a přidala příslušné nové práce, zejména krabicový zabezpečený východní parter, s novými sochami Coade a pavilon bazénu, který pomáhá zakořenit důležitou východní frontu v jejím prostředí. Gruzínský shell dům, vzácné přežití, byl opraven a dokončen a je opět pozoruhodnou vlastností Pitshill.

Výsledkem této pečlivé práce, která je mnohem víc než jen projektem na ochranu přírody, bylo přeměnit Pitshill na jedno z nejlepších venkovských křesel v Západním Sussexu.

Jídelna v Pitshill House, West Sussex © Paul Highnam pro knihovnu obrazů Country Life


Kategorie:
Historická památka Suffolk má konečně nový vítr ve svých plachtách po celoročním úsilí o zachování
Zajímavé otázky: Líbí se psům rád poslouchat hudbu?